10 citátov o káve, ktoré nesmú chýbať na vašom hrnčeku | Blog
15.04.2021
DarčekyOdSrdca
2021-04-15 10 citátov o káve, ktoré nesmú chýbať na vašom hrnčeku      Čas čítania: 3 min.

10 citátov o káve, ktoré nesmú chýbať na vašom hrnčeku

Do akého hrnčeka na kávu ste si dnes dopriali svoj obľúbený nápoj vy? Ak ste vášnivým milovníkom tohto životabudiča, celkom určite je pre vás dôležité nielen to, akú kávu pijete, ale i kávový rituál, ktorý vás sprevádza deň čo deň.

Niekto bez kávy ani oko neotvorí a iný, naopak, pije kávu až po raňajkách, napríklad pri čítaní dennej tlače. To, čo spája takmer každého, je obľúbený pohár, šálka či hrnček na kávu, z ktorého si ju doprajeme. Ak má ten váš už obité uško, prípadne ešte stále žiaden nemáte, obohaťte svoj kávový rituál a inšpirujte sa skvelými citátmi, ktoré môžu zdobiť aj váš nový hrnček na kávu.

káva v šálke

Kvalitné zrná z pražiarne a originálny hrnček na kávu sú základ, ako si vychutnať každý dúšok

Či ju už pijete zo zvyku, alebo vám chutí, káva má zrejme aj vo vašej domácnosti svoje miesto. Možno si to neuvedomujeme, ale od prvých prebdených nocí nad záverečnými prácami ako študent, až po príjemné posedenia v záhradke s vnúčatkami na kolenách, je káva naším spoločníkom počas celého života.

 

Nie je káva ako káva. Vyberajme kvalitu a podporme aj slovenský trh

Už sa vám zrejme dostalo do uší, že je dokonca vedecky dokázané, aké má hnedastý mok na náš organizmus priaznivé účinky. I to je jeden z dôvodov, prečo by sme mali siahnuť po kvalitnej káve z overených zdrojov a podporiť tak napríklad lokálne slovenské pražiarne. Do rúk (alebo skôr do šálky) sa nám tak dostanú poctivo vyberané kávové zrná, ktoré pochádzajú často priamo od pestovateľa.

Kúpou tak podporíme nielen slovenského spracovateľa a neďalekú pražiareň, no i farmára, ktorý sa pestovaním kávy živí a pod nálepkou fair trade dostane odmenu v rámci noriem spravodlivého obchodu. Čo to znamená? Svoj hrnček kávy si môžete vychutnať s pokojným svedomím, že pri jej pestovaní a zbere neprichádza k otrokárskym podmienkam či nútenej detskej práci. V opačnom prípade by mohla mať nie veľmi príjemnú horkastú chuť, nemyslíte?

 

Každý má svoj kávový rituál. Niekde trvá hodiny, niekde pár minút, iný nedá dopustiť na obľúbený hrnček na kávu

Pitie kávy je skutočne rituálom. Predpokladáme, že i vy máte ten svoj, hoci je zrejme o niečo kratší a menej náročnejší ako napríklad v kolíske kávového impéria – Etiópii. Tam je totiž v niektorých komunitách kávový ceremoniál záležitosťou niekoľkých hodín. Od navodenia vhodnej atmosféry v miestnosti, cez umývanie, praženie a napokon i drvenie kávy, pripravujú etiópske ženy tento obradný nápoj dokonca v troch chodoch. Samotné pitie kávy je tam skutočne akousi malou oslavou, kedy vzniká priestor na konverzáciu a utužovanie vzťahov v komunite.

V moderných európskych pomeroch sa rituál pitia kávy sústreďuje skôr na jej vychutnávanie, ako prípravu. Hoci mnohí z nás radi experimentujú a jednoduché stlačenie gombíka na kávovare je doslova hriechom, nie je nám jedno ani to, z čoho kávu pijeme. Keramický hrnček, porcelánová šálka, sklenený horčičák alebo moderný plecháčik? Každý z nás vie, z čoho mu chutí káva najlepšie. Ak hrnček navyše doplníte nápaditým citátom, váš originálny a naprosto súkromný kávový rituál môže začať.

plecháčik na kávu

Ideálny hrnček na kávu? Vytvorte si vlastný! Môže sa na ňom vynímať niektorý z týchto inšpirujúcich citátov

Vďaka personalizovaným hrnčekom na kávu dnes nemusíte preklikávať stránky e-shopov a hľadať taký, ktorý sa vám páči najviac. Vytvoriť si ho môžete online za pár minút. Stačí doplniť fotku alebo text a už o pár dní si môžete svoju obľúbenú kávu vychutnávať napríklad z trendy smaltovaného plecháčiku, ktorý vám budú všetci naokolo závidieť. Nech sa páči, na koniec niekoľko citátov o káve ako inšpirácia pre každého vášnivého kávičkára…

"Za každou úspešnou ženou je obrovské množstvo kávy"

"Sila mojej mysle je priamo úmerná množstvu kávy, ktorú vypijem"

"Všetko čo potrebujem je láska a viac kávy"

Som ako moja káva. Sladká, silná a príliš horúca pre teba"

Nejlepší sport je kafé a dort

Konečne tá pravá? Jediná istota je káva…

"Life is too short for bad coffee"

"Coffee is like a hug in a mug"

"Never trust anyone, who doesn´t drink coffee"

"Bad day? Coffee.
Good day? Coffee.
Stressed? Coffee.
Happy? Coffee.
Inspired? Coffee.
Coffee? Coffee.
"

 

Objednať hrnček na kávu