5 dôvodov, prečo by ste sa mali vrátiť k maľovankám | Blog
11.05.2018
DarčekyOdSrdca
2018-05-11 5 dôvodov, prečo by ste sa mali vrátiť k maľovankám

5 dôvodov, prečo by ste sa mali vrátiť k maľovankám

Maľovanky pre dospelých sú mimoriadne zábavnou a efektívnou terapiou. Ak ešte stále váhate nad ich kúpou, presvedčí vás päť benefitov tejto milej aktivity.

Antistresové omaľovánky pre dospelých

Vedeli ste, že maľovanky odporúčal svojim pacientom už najslávnejší psychológ Carl Jung? Vedel, prečo to robí. Vedci už mnohé desaťročia vedia, že maľovanky sú účinným terapeutickým nástrojom a prospievajú k lepšiemu zdravotnému stavu.

K maľovankám pre dospelých inklinujú zvyčajne ľudia, ktorí si radi maľovali už ako deti. Návrat k príjemným aktivitám z detstva je prirodzeným javom, ako vyventilovať negatívne emócie. Okrem toho, vďaka maľovankám uniknete pred mihotajúcimi sa svetlami mobilov a obrazoviek televízorov.

Zabudnete na problémy a starosti

Vďaka vyfarbovaniu sa naučíte relaxovať. Maľovanky bežne odporúčajú aj psychológovia svojim pacientom, ktorí sa nevedia odreagovať od každodenných problémov. Pri monotónnej činnosti, ako je vyfarbovanie, sa vaša myseľ sústredí len na farby a tvary. Aspoň na pár minút prestanete rozmýšľať nad sebou a svojimi starosťami. V podstate sú maľovanky taká meditácia s pastelkami v ruke.

Vrátite sa späť do detstva

Je to veľká škoda, že kreslenie a maľovanky väčšina ľudí zavesí na klinec ešte skôr než dokončia základnú školu. Spomínate si ešte na to, aké to bolo v detstve? Len tak sedieť, hompáľať nohami a vyfarbovať princezné. Ak nie, váš mozog si to pamätá.

Aj keď už máte dnes o pár rokov viac, maľovanie vás vráti v čase. Zrazu budete opäť tým malým bezstarostným dievčatkom, ktoré robí niečo len tak a pre radosť.

Posilníte svoj intelekt a organizačné schopnosti

Je vedecky dokázané, že vyfarbovanie rozvíja intelektuálne schopnosti. Ak sa vám to zdá neuveriteľné, je to tak. Vyfarbovanie je pre váš mozog celá veda a núti ho pracovať a zlepšovať svoje schopnosti.

Kým váš mozog nájde estetickú a oku lahodiacu farebnú paletu, musí zapojiť celú škálu myšlienkových pochodov: kombinovanie, plánovanie a využívanie fantázie. To je celkom slušný tréning. Vďaka nemu sa rozvíjajú oblasti zodpovedné za cieľavedomosť a koncentráciu. Okrem toho, vyfarbovanie výrazne zlepšuje aj rozhodovacie a organizačné schopnosti.

Znížite svoju hladinu kortizolu a budete zdravší

O tom, že maľovanky znižujú stres, nie je pochýb. Na druhej strane len málokto vie, že ovplyvňujú aj váš zdravotný stav. Ak už ležíte s chrípkou, pomôžu vám nanajvýš zabiť nudu, ale ako prevencia v kombinácii so zdravým životným štýlom fungujú výborne.

Vplyvom dlhodobého stresu vzniká v ľudskom organizme nadmerné množstvo kortizolu. Zvýšená hladina kortizolu oslabuje prirodzenú imunitu a súčasne klesá aj množstvo bielych krviniek. V konečnom dôsledku je tak vystresovaný človek náchylnejší na ochorenia a dlhšie sa zotavuje.

Maľovanky sú skvelou skupinovou terapiou

Vyfarbovanie ani zďaleka nemusí byť individuálnou činnosťou. Aj na Slovensku sa pomaličky začína objavovať jeho skupinová forma. Ak máte možnosti, čas a chuť, skúste zorganizovať vo svojom okolí podobné podujatie. Ocenia ho mamičky na materskej dovolenke aj seniori. Skupinové vyfarbovanie maľovaniek môže byť aj skvelým firemným teambuildingom.

Vyfarbovacie tričko s fixkami na textil

Okrem papiera môžete vyfarbovať aj obrázky na textile. Originálnym antistresovým darčekom sú tričká s potlačenou maľovankou. Na všetky detské, dámske aj pánske tričká v našej ponuke môžete maľovať farbami alebo fixkami na textil.

Chcem si kúpiť tričko s maľovankou